A sellyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat 2021. okóber 8-10. a helyi horvátok számára zarándokútat szervezett Međugorjéba. A zarándokút a Magyarország Kormányának Támogatásával az NKUL-KP-1-2021/1-000837 azonosítószámú pályázat segítségével valosult meg.

Azarandoklatot szórólapokon ismertettök a horvát ajkú lakossággal, és a képviselőknél lehetett jelentkezni. 40 fő jelentkezett az útra, de sajnos a vírushelyzett miatt néhányan visszamondták, így csak 29 fő vett részt a zarándoklaton. Reggeli indulás után megáltonk Iločaban, ahol megtekintettük a templomot és séta közben megismerkedtünk a várossal (pl. „Gospinu vodicu”, kapelicu uz izvor, Gospi Ilačkoj). Majd a következő megálló Mostar volt ahol egy rövid időt töltöttün, megnéztük az óvárost, a nevezetes hidat és természetesen a piacot. Ezután a délutáni órákban értük Međugorjeba, ahol elöször a szállást foglaltuk el, majd a vacsora után egy esti szentmisén vettünk részt.

Másnap reggeli után együtt részt vettünk egy ünnepi szentmisén, majd elindultunk a Szűz Mária jelenésének a helyére (kis és nagy hegy). Délutáni szabadidő során, mindenki szabadon ismerkedhetett a várossal. Ünnepi vacsora után, amit a szállásadónk készített számunkra, még néhányan (akik nem fáradtak eléggé) még egy esti szentmisén vettek részt, majd egy kis éjszakai sétát tettek még a városban.

Vasárnap reggeli, majd közös mise után indultunk Kravica-ba, ahol közösen megtekintettük a város nevezetességeit, mely után a csoport hazaindult. Késő esti órákban értünk haza.

A résztvevők nagyon pozitívín nyilatkoztak a zarándokútról.