Pályázatok


Tanulói kirándulás Horvátországba (Vukovar- Osijek)

Az Önkormányzatunk által NKUL-KP-1-2022/2-000509 azonosító számon elnyert Pályázat segítségével a sellyei Kiss Géza Magyar-Horvát Kétnyelvű Nemzetiségi Általános Iskola horvát nyelvet tanuló tanulói egy egynapos Horvétországi kiránduláson vettek részt.

Iskolánk tanulói 2022. május 20-án Horvátországi tanulmányi kiránduláson vettek részt. Az első kétnyelvű osztály a 4. b teljes létszámban (14 fő) az 5.b 13 fővel és a 6.b 10 fővel mehettek a jutalom kirándulásra. Úti célunk első állomása Vukovár város volt ahol megnéztük a vukovári Víztornyot. A Víztorony a város és az ország szenvedésének egyik legismertebb szimbóluma, a horvátországi háború vukovári csatája alatt a város nagy részéhez hasonlóan súlyosan megrongálódott. Ma a Vukovári Víztorony, műszaki és emlékmű, védett kulturális örökség. A vukovári víztorony a horvát egység címszimbólumát a haza háborúja igazolta, több mint 600 közvetlen ütést szenvedett el. A gyerekek ámulva nézték az egykori célpontot. Majd ezután megnéztük a háborús emlékközpontot, a hatalmas területen fekvő a horvátországi háborúban használt harci fegyverek kiállítását. Megnézhették az ágyukat, lövedékeket, harci tehergépkocsikat, repülőgépeket, egészségügyi kocsikat, mentőket, gyalogsági fegyverzetet, újjáépített szerb koncentrációs tábort, aknamezőt…stb. Néhány kiállított harci gépkocsiba bele is mászhattak, ágyukat irányíthatták, bunkerekbe lemehettek. Nagyon nagy öröm volt ez számukra. Ezt követően folytattuk utunkat Eszékre, ahol megnéztük a főtéren található neogótikus stílusban vörös dísztéglákból épített Szent Péter-Pál Székesegyházat-Bazilikát, amely a 1991-92-es szerb ostrom idején jelentős károkat szenvedett. Ez a mai napig látható. Kirándulásunk utolsó állomása az eszéki állatkert volt. Ezt a Dráván áthajózva egy kis motor nélküli komppal közelítettük meg. A gyerekek számára ismét nagy élmény volt, hogy olyan közlekedési eszközzel utaztak, amit nem motor hajt, hanem a folyó sodrása visz át egyik partról a másikra. Az állatkertben a nem mindennap látható állatok látványa igazi élmény volt számukra. Majd egy nagy fagylaltozással zártuk ezt a remek napot. Élményekkel gazdagon, mosolyogva és egy kicsit fáradtan értünk haza.

Horvát Nemzetiségi Önkormányzat honlapja

A sellyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat honlapjának elkészítése a Magyarország Kormányának Támogatásával az NKUL-KP-1-2021/1-002423 azonosítószámú pályázat segítségével valosult meg.

Zarándokút Međugorjeba

A sellyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat 2021. okóber 8-10. a helyi horvátok számára zarándokútat szervezett Međugorjéba. A zarándokút a Magyarország Kormányának Támogatásával az NKUL-KP-1-2021/1-000837 azonosítószámú pályázat segítségével valosult meg. Azarandoklatot szórólapokon ismertettök a horvát ajkú lakossággal, és a képviselőknél lehetett jelentkezni. 40 fő jelentkezett az útra, de sajnos a vírushelyzett miatt néhányan visszamondták, így csak 29 fő vett részt a zarándoklaton. Reggeli indulás után megáltonk Iločaban, ahol megtekintettük a templomot és séta közben megismerkedtünk a várossal (pl. „Gospinu vodicu”, kapelicu uz izvor, Gospi Ilačkoj). Majd a következő megálló Mostar volt ahol egy rövid időt töltöttün, megnéztük az óvárost, a nevezetes hidat és természetesen a piacot. Ezután a délutáni órákban értük Međugorjeba, ahol elöször a szállást foglaltuk el, majd a vacsora után egy esti szentmisén vettünk részt. Másnap reggeli után együtt részt vettünk egy ünnepi szentmisén, majd elindultunk a Szűz Mária jelenésének a helyére (kis és nagy hegy). Délutáni szabadidő során, mindenki szabadon ismerkedhetett a várossal. Ünnepi vacsora után, amit a szállásadónk készített számunkra, még néhányan (akik nem fáradtak eléggé) még egy esti szentmisén vettek részt, majd egy kis éjszakai sétát tettek még a városban. Vasárnap reggeli, majd közös mise után indultunk Kravica-ba, ahol közösen megtekintettük a város nevezetességeit, mely után a csoport hazaindult. Késő esti órákban értünk haza. A résztvevők nagyon pozitívín nyilatkoztak a zarándokútról.       

Hrvatski dan

A sellyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat 2021. augusztus 6-án Horvát napot szervezett a városnapi rendezvényekhez csatlakozva. A Horvát napot a Magyarország Kormányának Támogatásával az NKUL-KP-1-2021/1-000834 azonosítószámú pályázat segítségével valosult meg. A program dél előtti gasztronómiai programmal, főzéssel kezdődőtt. A drávamenti horvát községekből érkeztek csapatok akik horvát hagyományos ételeket készítettek, amelyeket a nagyközönség meg is kóstolhatott.  A délutáni időben kb. 18:30 órakor lekezdődőtt a kulturműsor, amelyen az Eszéki Kultúregyesület mellet magyarországi horvát csoportok is felléptek. Ezen fellépők és a meghívott vendégek számára a vacsorát az Önkormányzat a pályázati pénzből tudta biztosítani. A kultúrműsor után táncház következet, maj bállal zártuk a napot amelyen a Padravka zenekar szolgáltatta a zenét. A mulatság hajmalig tartott és mindenki nagyon jól érezte magát.

Útmenti kereszt felújítás

Önkormányzatunka az útmenti kereszt felújítására a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez beadott NKER-KP-1-2021/1-000239 számú pályázaton 650.000,- Ft-ot nyert. Ezen az összegen sikerült a vasuti átjáróelötti útmenti keresztet felújítattni. A keresztet a vállalkozó lemosta, a sok festékréteget is eltávolította, a hibás részeket kijavította, majd megegyezés szerint az eredeti szinre lefestette, majd impregnálta az egész keresztet. A keresz most új szép pompájában ismét egy szép dísze lett városunknak.