Az Önkormányzatunk által NKUL-KP-1-2022/2-000509 azonosító számon elnyert Pályázat segítségével a sellyei Kiss Géza Magyar-Horvát Kétnyelvű Nemzetiségi Általános Iskola horvát nyelvet tanuló tanulói egy egynapos Horvétországi kiránduláson vettek részt.

Iskolánk tanulói 2022. május 20-án Horvátországi tanulmányi kiránduláson vettek részt. Az első kétnyelvű osztály a 4. b teljes létszámban (14 fő) az 5.b 13 fővel és a 6.b 10 fővel mehettek a jutalom kirándulásra. Úti célunk első állomása Vukovár város volt ahol megnéztük a vukovári Víztornyot. A Víztorony a város és az ország szenvedésének egyik legismertebb szimbóluma, a horvátországi háború vukovári csatája alatt a város nagy részéhez hasonlóan súlyosan megrongálódott. Ma a Vukovári Víztorony, műszaki és emlékmű, védett kulturális örökség. A vukovári víztorony a horvát egység címszimbólumát a haza háborúja igazolta, több mint 600 közvetlen ütést szenvedett el. A gyerekek ámulva nézték az egykori célpontot. Majd ezután megnéztük a háborús emlékközpontot, a hatalmas területen fekvő a horvátországi háborúban használt harci fegyverek kiállítását. Megnézhették az ágyukat, lövedékeket, harci tehergépkocsikat, repülőgépeket, egészségügyi kocsikat, mentőket, gyalogsági fegyverzetet, újjáépített szerb koncentrációs tábort, aknamezőt…stb. Néhány kiállított harci gépkocsiba bele is mászhattak, ágyukat irányíthatták, bunkerekbe lemehettek. Nagyon nagy öröm volt ez számukra. Ezt követően folytattuk utunkat Eszékre, ahol megnéztük a főtéren található
neogótikus stílusban vörös dísztéglákból épített Szent Péter-Pál Székesegyházat-Bazilikát, amely a 1991-92-es szerb ostrom idején jelentős károkat szenvedett. Ez a mai napig látható. Kirándulásunk utolsó állomása az eszéki állatkert volt. Ezt a Dráván áthajózva egy kis motor nélküli komppal közelítettük meg. A gyerekek számára ismét nagy élmény volt, hogy olyan közlekedési eszközzel utaztak, amit nem motor hajt, hanem a folyó sodrása visz át egyik partról a másikra. Az állatkertben a nem mindennap látható állatok látványa igazi élmény volt számukra. Majd egy nagy fagylaltozással zártuk ezt a remek napot. Élményekkel gazdagon, mosolyogva és egy kicsit fáradtan értünk haza.